Regler

och lite annat...

Matcherna i RG 2019 spelas enligt FIBAs regler men med följande avvikelser/förtydliganden:

- Alla matcher spelas 5 mot 5 på fullstor plan med höga korgar. Födda 2006 spelar med strl 6 och födda 2007 spelar med miniboll, storlek 5. 

- Matchtiden är 4x8 minuter rinnande, med de två sista minutrarna av fjärde perioden effektiva. Det är en minut paus mellan perioderna och halvtidsvilan är tre minuter. Klockan stoppas vid straffkast.

- Lagen får ta en time-out per halvlek. I en eventuell förläningingsperiod så tillkommer inte några nya time-outer men om time-outen inte utnyttjats i andra halvlek kan den användas i en eventuell förlängningsperiod.

- Byten får göras "flygande". Domarna kommer ej att signalera för byte. Den inkommande spelaren får ej beträda planen förrän den utbytte spelaren lämnat densamma.

- När en spelare får sin femte foul stoppas klockan till dess att spelaren är utbytt. Fyra lagfoul är tillåtna per period. 

- Vid oavgjort resultat vid full ordinarie tid tillämpas sudden death. Ett straffkast kan alltså avgöra matchen.

- En spelare får inte spela med flera lag i samma åldersgrupp och måste ha spelat i gruppspelet för att få deltaga i slutspelet. 

- 24-sekundersregeln tillämpas och bedöms av domarna själva. Vi kommer såldes inte att ha någon tidtagning i detta avseendet.

- Om flera lag hamnar på samma poäng efter gruppspelet gäller följande mellan de berörda lagen: 1.) Inbördes möte, 2.) Störst poängskillnad 3.) Flest antal gjorda poäng.

- Lagen kan inte räkna med någon uppvärmning på planen. Arrangören tillhandahåller matchboll men bollar till uppvärmning måste lagen själva ansvara för.

- Om två lag har lika tröjfärg byter bortalaget i programmet.

- Lag kan inlämna protest mot något som man anser strida mot gällande regler. En protest skall inlämnas skriftligt, omedelbart efter avslutad match. Dock senast en timme efter avslutad match. För att protest skall behandlas skall 500 kr i protestavgift ha erhållits. (återbetalas om protesten godkännes)

- All förtäring av alkohol är förbjuden i samband med turneringen. Detta i såväl sporthallar som logi och matserveringar.

- Pokal och guldmedaljer delas ut till segrande lag. Förlorande lag i finalen tilldelas silvermedaljer.